Tomasz Purol, szef kuchni restauracji hotelu Blow Up Hall 5050 w poznańskim Starym Browarze, został zwycięzcą 5. edycji „Top Chef”.
Zadaniem finałowego odcinka było przygotowanie menu degustacyjnego składającego się z dwóch przystawek, dwóch dan głównych i deseru. Tomasz Purol w finale zmierzył się z Sandrą Kotowicz oraz Sergiuszem Hieronimczakiem, także reprezentującym Poznań.
Tomasz Purol jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski. Był reprezentantem Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie, a także uczestnikiem szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii. Od 2 lat jest chefem kuchni Blow Up Hall 5050, która aktualnie nosi tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej w Polsce, przyznany w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w branży restauratorskiej, Hermesy „Poradnika Restauratora”.
Leave a comment