Polski finał World Class 2017 rozstrzygnięty

Janusz Lemiesz z warszawskiego Baru Koszyki został zwycięzcą zawodów barmańskich World Class Poland 2017! Jako trzeci Polak weźmie on udział w światowych finałach konkursu miksologicznego World Class Competition. Pod koniec sierpnia w Meksyku zmierzy się z konkurentami z około 60 krajów.

Janusz Lemiesz (25 lat) w finale World Class Poland 2017, który odbył się 21 maja w Warszawie, pokonał 12 konkurentów z Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku. Drugie miejsce zajął Marcin Kruk (27 l.) z warszawskiego koktajl baru Kita Koguta. Na trzeciej pozycji uplasował się również warszawski barman, Karim Bibars (28 l.) z lokalu Charlie.

Janusz Lemiesz jest barmanem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach i wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class wystartował po raz pierwszy.

Barmana Roku World Class Poland 2017 wybrało międzynarodowe jury w składzie: Francuzka Jennifer Le Nechet – zwyciężczyni globalnego konkursu World Class 2016 w Meksyku, Hiszpan David Rios – najlepszy barman świata z 2013 r. oraz Max La Rocca – globalny ambasador World Class. Finałowe konkurencje oraz galę prowadzili: Paweł Rodaszyński – jeden z 20 najlepszych barmanów globu 2016 oraz Wawrzyniec Maternicki – Ambasador World Class Poland.

W krajowym finale warszawską scenę barmańską reprezentowali: Janusz Lemiesz (Bar Koszyki), Marcin Kruk (Kita Koguta), Karim Bibars i Dominik Mazur (Charlie), Sara Hamadyk (Bibenda Bar & Restaurant), Jakub Magnuszewski (6 Cocktails) i Emil Oponowicz (Woda Ognista). Z Krakowa do finału zakwalifikowali się: Krzysztof Kalita (Kraina Szeptów), Andrzej Rachwalski (Z Ust Do Ust) i Tomasz Źródłowski (Mercy Brown). O bilet do Meksyku w polskim finale walczyli także: Grzegorz Rathnau z Gdańska (Flisak 76′), Bar-tłomiej Wójcik z Łodzi (Restauracja Gronowalski) i Krzysztof Ciemiera z Osieku (alterMOLO).

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach.

Łódzki andel’s laureatem konkursu Hotel z Pomysłem 10-lecia

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *