III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów

rajd-mistrzowJuż 21 listopada 2014 r. w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się kolejna, III już edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów – ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Do stolicy Dolnego Śląska po raz kolejny zawitają wówczas najlepsi kucharze z całej Polski, aby zaprezentować swe kulinarne umiejętności. Impreza odbędzie się w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1–3.

Dwie poprzednie edycje tego niezwykłego wydarzenia kulinarnego spotkały się z ogromnym zainteresowaniem i odniosły wielowymiarowy sukces. Wart podkreślenia jest m.in. fakt, że w środowisku szefów kuchni Kulinarny Rajd Mistrzów zyskał miano konkursu bardzo wymagającego. Dowodem wysokiego poziomu konkursu jest nominacja zwycięskiej ekipy do Kulinarnego Pucharu Polski.

Patronat nad Konkursem objął Rafał Dutkiewicz, Prezydent Miasta Wrocławia. Organizatorem wydarzenia jest wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Przebieg zmagań konkursowych obserwowało będzie Jury Konkursu, jak zawsze w doborowym składzie. Efekty pracy kucharzy oceniać będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący – Karol Okrasa.

W konkursie udział weźmie 12 drużyn kucharskich, składających się z szefa kuchni oraz jego pomocnika. Drużyny wyłonione zostały na podstawie przeprowadzonego wcześniej konkursu zgłoszeń.

Do wygrania w konkursie są cenne nagrody pieniężne i rzeczowe:
•    nagrodą za zajęcie I miejsca jest 7 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe,
•    nagrodą za zajęcie II miejsca jest 5 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe,
•    nagrodą za zajęcie III miejsca jest 5 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe.

Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów będą:

Konkurencja sprawnościowa
•    sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa),
•    luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy).

Konkurencja techniczna
•    przekąska ciepła – ser koryciński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza,
•    danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe.

Każda z drużyn biorących udział w konkursie w daniu głównym musi ponadto użyć ziemniaków firmy McCain – „Pommes Parisiennes” lub „Potato Slices”. Zwieńczeniem całodniowych zmagań zawodników będzie uroczysta Gala, na której ogłoszone zostaną wyniki konkursu, a także wręczone nagrody i dyplomy dla zwycięzców.

źródło: Haston City Hotel

Znamy Mistrza Sommelierów Polski Zachodniej 2014

Następny »

Hotele ibis i ibis budget wolne od dymu papierosowego

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *