Gruzińska kuchnia w restauracjach sieci Qubus

kuchnia gruzinskaDojrzewające w ciepłym słońcu warzywa i owoce, soczyste mięsa i aromatyczne przyprawy. To składniki potrzebne do tego, aby potrawy miały niezwykły smak.

Dlatego od 4. lipca aż do 30 września, szefowie kuchni w restauracjach Qubus Hotel zapraszają w niezwykłą podróż po smakach Gruzji. 

Gruzińskie dania, choć jeszcze mało znane w Polsce, śmiało mogą konkurować z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata – mówi Mariusz Tkaczyk,Specjalista ds. Gastronomii sieci Qubus Hotel.

Wśród propozycji menu znalazły się najsłynniejsze gruzińskie dania, m.in. Chaczapuri i chinkali.   Chaczapuri ze słonecznej Adżarii to tradycyjnie smażony placek z ciasta drożdżowego, faszerowany kozim serem. Jest on podawany razem z sałatą z pomidorów, z dodatkiem oliwy i mięty. Niezwykłą propozycją są również regionalne Chinkali z Raczy, czyli pierogi w kształcie sakiewek. Ich nadzienie  to kawałki mięsa mielonego zanurzone w odrobinie bulionu. W restauracjach Qubus Hotel dodatkowo podawane są one w kremowym sosie z sera pleśniowego, śmietany, białego wina i białego pieprzu.

Niezwykły sposób jedzenia chinkali ma ogromne znaczenie dla odkrycia ich bogatego smaku. Oryginalne pierogi należy bowiem nadgryźć, następnie wypić bulion ze środka sakiewki i dopiero na końcu zjeść całego chinkali – wyjaśnia Mariusz Tkaczyk.

Kolejnym gruzińskim daniem, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników mięs jest aromatyczna karkówka. Piecze się ją na żeliwnej patelni wraz z soczystą papryką, pomidorami, bakłażanem oraz ziemniakami. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu w ziołach i czosnku, mięso jest delikatne i bardzo aromatyczne.

Oprócz dań głównych, na gruzińskim stole nie może zabraknąć również słodkich akcentów. Najpopularniejszymi owocami są tam: arbuz, granat, morela oraz orzech włoski,  na bazie których przygotowuje się smakowite desery. W letniej karcie restauracji Qubus Hotel też pojawiła się słodka propozycja. Goście mogą spróbować konfitury z moreli z różowym melonem, arbuzem i musem lodowym z granatów.

Eleganckie restauracje otwarte są nie tylko dla Gości hotelowych, ale wszystkich, którzy poszukują niezapomnianych doznań smakowych. Jest to idealne miejsce także dla rodzin z dziećmi. W każdej z 14 restauracji Qubus Hotel serwowane są bowiem specjalne dania przygotowane z myślą o najmłodszych. Potrawy w menu dziecięcym są wynikiem połączenia ulubionych dań Maluchów, z dbałością o najwyższą jakość składników. Dodatkowo w każdej restauracji do dyspozycji dzieci są krzesełka i stoliki dostosowane do ich potrzeb, kolorowanki oraz zabawki logiczne.

źródło: Qubus Hotel

Czechy zapraszają na letnie imprezy dla piwoszy

Następny »

Vienna International przejmuje Arcadia Hotel Coburg

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *